- Home
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Χρήσεις του Χρυσού
Ο χρυσός και ο άργυρος έχουν πολλές χρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GoldFields Mineral Services το 2016 παράχθηκαν 3.168τόνοι χρυσού σ’ όλο τον κόσμο. Περίπου το 80% της παραγωγής αυτής απορροφάται από τη χρυσοχοΐα. Η Ελλάδα εισάγει περίπου 12 τόνους χρυσού το χρόνο για τη χρυσοχοΐα, ενώ απασχολούνται σ’ αυτήν περίπου 40.000 άτομα. Ο χρυσός, όμως, δεν είναι μόνο το «πολύτιμο μέταλλο» αλλά και πολλά άλλα:
- Είναι εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού
- Είναι ανθεκτικός στη διάβρωση
- Είναι σχεδόν εντελώς άφθαρτος αλλά πολύ ελατός
- Είναι μη τοξικός, και μη καρκινογενής
- Είναι ένα από τα αποδοτικότερα μέσα ανάκλασης της θερμότητας
Ορισμένες άλλες χρήσεις του χρυσού είναι,ανά τομέα, είναι οι εξής:
Ηλεκτρονική και Τηλεπικοινωνίες
Επειδή ο χρυσός είναι εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού, χρησιμοποιείται:
- Σε υπολογιστές και ημιαγωγούς.
- Στα αυτόματα αμαξίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Στους αισθητήρες των αερόσακων αυτοκινήτων, όπου ο διασφαλίζει ότι θα λειτουργούν όταν πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.
- Για την προστασία των υπολογιστών από βραχυκυκλώματα που προκαλούνται από ισχυρά χτυπήματα ιόντων.
- Στα καλύμματα πομπών σε τηλεφωνικές συσκευές για την προστασία από τη διάβρωση.
- Σε συσκευές τηλεόρασης και βίντεο, όπου τα μικροκυκλώματα αποτελούνται από λεπτές ίνες χρυσού.
Λέιζερ και Οπτικά
- Στα αστρονομικά τηλεσκόπια ο χρυσός χρησιμοποιείται για την επικάλυψη δευτερευόντων κατόπτρων λόγω της μεγάλης ικανότητας ανάκλασης στο υπέρυθρο φάσμα
- Σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα. Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν επιχρυσωμένα κάτοπτρα για την αποτελεσματική ανάκλαση της θερμότητας που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση των εικόνων.
- Σε CD φωτογραφιών. Η εταιρεία Hartman Kodak έχει αναπτύξει ένα σύστημα φωτογραφικών CD που χρησιμοποιεί το χρυσό ως επιφάνεια αντανάκλασης.
- Σε δορυφόρους, ηλεκτρονικά κυκλώματα και ανακλαστικά φύλλα από χρυσό.
- Σε συστήματα ασφαλείας, τα οποία απαιτούν υπέρυθρες ακτίνες νυκτός μεγάλης αξιοπιστίας. Οι κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούν το χρυσό για τις ανακλαστικές του ιδιότητες.
Ιατρική και Υγεία
Ο χρυσός είναι πολύτιμος στη σύγχρονη ιατρική επειδή δεν είναι τοξικός και είναι βιολογικά καλοήθης.
- Στην οδοντιατρική ο χρυσός χρησιμοποιείται κυρίως με τη μορφή κραμάτων. Στις ΗΠΑ περίπου 13 τόνοι χρυσού χρησιμοποιούνται ετησίως για στεφάνες, γέφυρες, σφραγίσματα και τεχνητές οδοντοστοιχίες.
- Στην οφθαλμολογική χειρουργική ο χρυσός χρησιμοποιείται για την πάθηση λαγόφθαλμος, που αφορά αδυναμία να κλείσουν τα βλέφαρα. Ο χρυσός εμφυτεύεται στα βλέφαρα για να τα βοηθήσει να κλείνουν.
- Στα λέιζερ. Τα νέα λέιζερ διάχυσης χρυσού επιτυγχάνουν δέσμη μεγάλης έντασης με το απαιτούμενο μήκος κύματος, η οποία αναζητά και καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προξενεί βλάβες σε υγιή γειτονικά κύτταρα.
- Στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο χρυσός χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από τη δεκαετία του ’20 και αποτελεί τη βασική θεραπεία από τη δεκαετία του ’60. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως ο χρυσός επηρεάζει τη διαδικασία που προκαλεί τη σύγχρονη εμφάνιση πόνου και πρηξίματος.
- Στα θερμόμετρα. Έχει δημιουργηθεί ένας νέος τύπος θερμομέτρου που περιέχει χρυσό, και το οποίο μετρά τη θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος σε δύο δευτερόλεπτα κρατώντας το στο εξωτερικό αυτί. Πρόκειται για μια μη διεισδυτική μέθοδο παρακολούθησης της θερμοκρασίας του σώματος που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μωρά ή ασθενείς.
- Στην επιστημονική έρευνα. Η εργαστηριακή ένωση πολύ μικρών μορίων χρυσού με DNA έχει δημιουργήσει νέες μικροσκοπικές δομές που επιτρέπουν μια ευρεία κλίμακα έρευνας, θεραπείας και διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική.
Βιομηχανία και αεροπλοΐα
- Σε μηχανές αεροσκαφών
- Στα παράθυρα των αεροσκαφών
- Στην έρευνα αντιμετώπισης της μόλυνσης του αέρα
- Σε φούρνους στεγνώματος βαφής αυτοκινήτων
- Σε διάφορα μηχανικά συστήματα
- Στον εξοπλισμό καταφυγίων πυρκαγιάς
- Σε αισθητήρες φρεσκάδας τροφίμων, κ.λπ.
Πληροφορίες για το Κυάνιο
Το κυάνιο αποτελεί φυσική ένωση που μοριακά αποτελείται από άνθρακα και άζωτο.Η μεταλλευτική βιομηχανία του χρυσού χρησιμοποιεί το κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το κυάνιο αποτελεί χημικό που χρησιμοποιείται ευρέως και είναι απαραίτητο στον σύγχρονο κόσμο. Πάνω από 1.300.000 τόνοι κυανίου παράγονται ετησίως. Χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ μόνο το 18% της παγκόσμιας παραγωγής κυανίου χρησιμοποιείται στη μεταλλευτική βιομηχανία.
Όπως και πολλές άλλες ουσίες (π.χ. αλκοόλ), μπορεί να επιφέρει τον θάνατο όταν λαμβάνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν προκαλεί καμία χρόνια ασθένεια ή περιβαλλοντικό πρόβλημα όταν υπάρχει σε χαμηλές περιεκτικότητες.
Το κυάνιο αποικοδομείται γρήγορα μέσω φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών και δεν παραμένει σταθερό στο περιβάλλον.
Το κυάνιο δεν είναι καρκινογόνο ή ραδιενεργό, δεν προκαλεί μεταλλάξεις ή τερατογενέσεις, όπως φαίνεται και από δημοσιεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), εδώ:
http://www.who.int/ipcs/publications/cicad/en/cicad61.pdf
http://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp8-c1-b.pdf
Δεν ανήκει στα βαρέα μέταλλα, δεν είναι βιο-συσσωρευτικό και δεν πρέπει να συνδέεται με την όξινη απορροή.Το κυάνιο μπορεί παρασκευαστεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.
Στη μεταλλευτική χρησιμοποιείται μια ένωση του κυανίου, το κυανιούχο νάτριο. Για τους περισσότερους ανθρώπους η φράση “κυανιούχο νάτριο” προξενεί μια άμεση αρνητική αντίδραση. Το κυανιούχο νάτριο είναι ένα ξηρό, στερεό, μη πτητικό προϊόν. Αν και είναι ιδιαίτερα τοξική, είναι μια χημική ουσία χαμηλής επικινδυνότητας, διότι είναι ξεκαθαρισμένοι και τυποποιημένοι οι τρόποι της ασφαλούς διαχείρισης της. Μεταφέρεται εύκολα και χρησιμοποιείται με ασφάλεια, είτε είναι σε στερεά μορφή ή σε μορφή διαλύματος, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Το κυανιούχο νάτριο μπορεί να καταστεί ασφαλές και αποτελεσματικό αντιδραστήριο σε πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες.
Φυσικές Εμφανίσεις του Κυανίου
Το κυάνιο σχηματίζεται φυσικά. Παράγεται και χρησιμοποιείται από φυτά και ζώα.
Η ένωση του υδροκυανίου (HCN) υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, στρείδια και ξηρούς καρπούς όπως βερίκοκα, κουκιά, φασόλια, σόγια, φιστίκια κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, κεράσια, κάστανα, κόκκους δημητριακών, φακές, νεκταρίνια, ροδάκινα, πατάτες, καρύδια κ.ά.
Υπάρχουν πάνω από 2.000 φυσικές πηγές του κυανίου που περιλαμβάνουν είδη αρθροπόδων, εντόμων, βακτηρίων, φυκιών, μυκήτων και φυτών.
Φυτά όπως το τριφύλλι και το ζαχαρότευτλο αποτελούν γνωστές πηγές δηλητηρίασης από κυάνιο σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.
Πηγές κυανιούχων ενώσεων βρίσκονται καθημερινά μπροστά μας, όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, ο καπνός των τσιγάρων, το αλάτι τόσο το επιτραπέζιο όσο και στους χιονισμένους δρόμους, κ.ά..
Βιομηχανικές Χρήσεις του Κυανίου
Το κυάνιο χρησιμοποιείται κυρίως στη χημική βιομηχανία. Το 80% της συνολικής παραγωγής του κυανίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή νιτριλίου, νάιλον και ακρυλικών πλαστικών.
Άλλες βιομηχανικές χρήσεις του περιλαμβάνουν επιμετάλλωση, επεξεργασία και βαφή μετάλλων, φωτογραφικές εφαρμογές, παραγωγή συνθετικών ελαστικών, επεξεργασία δερμάτων, παρασκευή κτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτικών φαρμάκων, τη συνθετική μεταξουργία, παραγωγή απορρυπαντικών, κ.ά.
Το κυάνιο συναντάμε και σε φαρμακευτικές χρήσεις.Για παράδειγμα, αποτελεί συστατικό της βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) για τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στο σκεύασμα Nitroprusside και κατά του καρκίνου στο χημειοθεραπευτικό σκεύασμα Laetrile.
Κυανιούχες ενώσεις χρησιμοποιούνται σε χειρουργικούς επιδέσμους για τη θεραπεία και την ελάττωση του πόνου.
Το 20% της παραγωγής του κυανίου παράγεται ως κυανιούχο νάτριο, στερεά μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να χειριστεί εύκολα και με ασφαλή τρόπο.
Από αυτήν την ποσότητα το 90% (δηλ. 18% της συνολικής παραγωγής) χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία και κυρίως στην ανάκτηση του χρυσού.
Χρήση του Κυανίου στην Παραγωγή Χρυσού
Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν αραιά διαλύματα κυανιούχου νατρίου (NaCN), από 0,01 έως 0,05% κυάνιο (100 έως 500 ppm – μέρη στο εκατομμύριο).
H διαδικασία διάλυσης των μετάλλων με κυανιούχο νάτριο λέγεται εκχύλιση.
Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν τις κυανιούχες ενώσεις για την εκχύλιση του χρυσού για πάνω από 100 χρόνια.
Στο έργο του Περάματος, μετά την εκχύλιση σε δεξαμενές, το στείρο διάλυμα μαζί με τα στερεά απόβλητα (τέλματα) θα οδηγούνται στην κλειστή Λεκάνη Διαχείρισης Τελμάτων (ΛΔΤ).
Το εργοστάσιο επεξεργασίας θα λειτουργεί με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον.
Η καταστροφή των κυανιόντων θα γίνεται με χημική οξείδωση μέσω της διαδικασίας που έχει κατοχυρωθεί ως μέθοδος INCOTM – (SO2 + οξυγόνο).
Οι πρακτικές διαχείρισης του κυανιούχου νατρίου στο μεταλλείο θα είναι διαθέσιμες για δημόσια ενημέρωση του κοινού και οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να ενημερώνονται για κάθε δραστηριότητα του μεταλλείου.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΥΑΝΙΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Το μεταλλείο Kisladag της Eldorado Gold στην Τουρκία πιστοποιήθηκε και πληρεί τον Διεθνή Κώδικα Διαχείρισης Κυανίου από το 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
Assessment of Economic Contribution of Mineral Exploration and Mining in Ireland